اشتراک گذاری در twitter
Tweet
اشتراک گذاری در facebook
Share
اشتراک گذاری در linkedin
Share
تهویه راندمان بالا در خشک کردن آجرها و کاشی‌های سقفی

آخرین فناوری­‌های ارائه­‌شده توسط Marcheluzzo SpA، اختصاصا برای ارائۀ عملکرد بهتر، بهره­‌وری انرژی بیشترو هزینه‌­های کمتر تولید در فرایندهای خشک کردن طراحی شده­‌اند.

هزاران سال از زمانی که بشر برای نخستین بار از خاک رس به­‌عنوان مادۀ اولیه ساخت بناهای تاریخی و مسکونی استفاده کرد می­‌گذرد. عناصر ساختمانی رسی از ابتدای تمدن مورد استفادۀ زیادی قرار گرفته­‌اند و تکنیک‌­های تولید آن­ها به آهستگی ولی به‌­طور پیوسته طی هزاران سال بهبود یافته‌­است. سیستم­‌های دستی اولیه به تدریج تحت مکانیزاسیون­ ساده قرار گرفتند که در نهایت باعث ایجاد فرایندهای تولید با اتوماسیون کامل شد. در این میان شاهد پیشرفت چشمگیر فرایندهای خشک کردن بوده ­ایم. زمان زیادی از وقتی که آجرها و کاشی­‌های سقفی به­‌طور طبیعی در هوا و زیر نور آفتاب تحت شرایط ناپایدار محیطی خشک می‌­شدند گذشته­‌است. با این وجود باید یادآوری کنیم برخلاف تمامی پیشرفت­‌ها، این مرحله هنوز پیچیده‌ ­ترین مرحلۀ تولید بوده و لازم است تا برای دستیابی به محصولی با کیفیت نهایی بالا به دقت پایش شود.

 دگردیسی رس

عوامل به‌­هم پیوستۀ متعددی روی فرایند خشک کردن محصولات رسی تاثیر می­‌گذارند. اولین و مهم­ترین این عوامل، ماهیت مادۀ اولیه و روش و مدت زمان خشک کردن است.

 ساختار داخلی مادۀ رسی از ذرات بسیار ریز لایه‌­ای تشکیل شده که به‌­طور نامنظم در زمینه توزیع شده و به دلیل وجود لایه ­های نازک آب خاصیت شکل­‌پذیری پیدا کرده‌­اند. برای از بین نرفتن یکپارچگی ماده، لازم است این آب طوری از آن خارج شود که قطعه تحت تنش زیادی قرار نگیرد. قطعه پس از شکل­‌گیری وارد خشک­‌کن شده و در شرایط بهینه حرارت داده می­‌شود تا آب اضافی تبخیر شده و تنها مقدار مشخصی از آب در آن باقی بماند.

ایجاد شرایط مناسب برای خشک شدن

خشک شدن مرحلۀ حساسی بوده و مدت آن با توجه به درصد آب موجود در ساختار و ابعاد قطعات متفاوت است.

طی سال­‌ها فرایند خشک شدن سریع­تر شده و امکان خشک­‌کردن محصولات بیشتری در زمان کوتاه‌­تر ایجاد شده‌­است. با این وجود این پیشرفت به قیمت از دست رفتن عملیات حرارتی بهینه و در نتیجه ایجاد عیب در محصولات انجام شده است. این عیب‌ها می­توانند در سطح بیرونی یا درون آجر یا کاشی­‌های سقفی وجود داشته‌ ­باشند و تاثیر منفی روی مشخصات فنی و عملکرد محصولات بگذارند.

علاوه بر شکل و اندازۀ قطعات، کیفیت رس مورد استفاده پارامتر دیگری است که تاثیر مهمی روی فرایند خشک­‌شدن دارد. اندازه و ظرافت ذرات در گل رسی که مورد استفاده قرار می­‌گیرد باید مقدار مشخصی داشته باشد.

سیستم‌­های خشک­‌کن موجود در بازار انواع مختلفی دارند اما همگی بر اساس نسبت بین هوای ورودی به محفظۀ خشک­‌کن و انرژی گرمایی موجود در آن کار می­‌کنند. زمانی که دربارۀ ایجاد شرایط خشک کردن مناسب صحبت می­کنیم منظور ما عمدتا زمان چرخه یعنی طول زمانی که محصول در خشک‌­­کن است)، منحنی­‌های بیگوت (یعنی آب از دست داده بر حسب گرم در واحد زمان) و کوچک شدن و کشیدگی ناشی از آن است. با این‌­حال معمولا این موارد به تنهایی کافی نیستند و لازم است تا با استفاده از  دستگاه­‌های مخصوصی که مقدار هوای مورد نیاز برای جابه­‌جایی، فشار و سرعت جریان هوای عبوری را در نظر می­‌گیرند، شرایط تهویۀ داخلی مناسب فراهم شود. بنابراین از آنجا که گردش هوا داخل خشک‌­کن باعث انتقال انرژی از نقطه‌­ای به نقطۀ دیگر و رسیدن قطعۀ درحال خشک شدن به حداکثر یکنواختی و یکدستی می‌شود، فاکتور بسیار مهمی به شمار می­‌آید. آخرین تکنولوژی­‌های ارائه شده توسط MarcheluzzoSpA خصوصا برای برآورده­‌کردن این نیازها طراحی شده­‌اند تا عملکرد بهتر، بهره­‌ وری بیشتر انرژی و هزینه ­های پایین‌­تر تولید را فراهم کنند.

تنظیم تهویۀ داخلی: سیستم‌­های مختلف برای نیازهای مختلف

بخش تحقیق­ و­توسعۀ MarcheluzzoSpA مانند گذشته درحال تحقیق دربارۀ روند خشک کردن است. ویژگی­ های مواد اولیه، کیفیت محصول نهایی و مهم­تر از همه پارامترهای مربوط به انرژی به دقت ارزیابی می‌­شوند تا با توجه به محصول خاص مشتری مناسب‌­ترین فناوری به او پیشنهاد شود.

در سال­‌های اخیر اندازه و هندسۀ محصولات رسی مانند بلوک­‌های بنایی و کاشی­‌های سقفی افزایش پیدا کرده و دیگر امکان خشک­ کردن آن­ها با سیستم ­های سنتی وجود ندارد.

به همین دلیل MarcheluzzoSpA کوشیده تا مهارت­‌های درونی خود برای ارائۀ یک راه­‌حل موثر به بازار درحال رشد که برخلاف مشکلات موجود بیش از پیش درجستجوی فناوری مدرن و کارآمد است را بهبود دهد.

بهترین مدل شناخته­ شدۀ خشک‌کن ­ها انواع نیمه مداوم و استاتیک هستند. در این خشک­‌کن­ ها مقادیر مختلفی از هوای داغ وارد تونل­‌ها شده و سپس با ایجاد تهویۀ داخلی روی موادی که روی تکیه‌­گا­ه‌­های اختصاصی قرار دارند جریان پیدامی­‌کند.

مطالعات میدانی Marcheluzzo نشان‌­داده­‌اند که نه­‌تنها امکان بهینه­‌سازی مقدار هوای مصرفی وجود دارد بلکه حتی می­توان آن را به­‌طور موثرتری به محصول منتقل کرده و با این کار با تضمین کارایی بیشتر، محصولات را درمعرض تنش حرارتی کمتری قرار داد.

نوآوری­‌هایی که Marcheluzzo در سیستم تهویۀ داخلی خود اعمال کرده به کاهش قابل ­‌توجه زمان چرخه، مصرف انرژی کمتر و درصد کمتری از قطعات معیوب منتهی شده­‌است.

سه نوع سیستم اصلی تهویه عبارت هستند از:

  • تهویۀ مخروطی: هوا با سرعت بالا و جریان تکانشی و دوره­ای روی مواد جریان پیدا کرده و مخروط با سرعت و زمان مشخصی از جلوی ماشین خشک­ کننده عبور می­‌کند.
  • تهویۀ دیواری سوراخ­‌دار: جریان در کل مدت چرخه در سراسر ارتفاع خشک­‌کن ثابت و یک‌دست بوده و هوا با سرعت کمی نسبت به مخروط حرکت می­‌کند.
  • تهویۀ نوع DT : این روش مشابه با سیستم تهویۀ سوراخ‌­دار است اما سرعت جریان هوا روی مواد به‌­طور قابل توجهی بیشتر است.

درحال حاضر کارخانجاتی در چندین کشور در سرتاسر جهان وجود دارند که از خشک­‌کن نوع DT برای کاشی‌­های سقفی و بلوک­‌های سوراخ‌دار با چرخۀ کاری کمتر از ده ساعت استفاده می­‌کنند.

روش­های پایدار، سفارشی و اتوماتیک

سطح بالای اتوماسیون در روش­‌های مورد استفاده در تکنولوژی­‌های ارائه‌­شده توسط Marcheluzzo باعث می‌­شود امکان کنترل مداوم توابعی که پارامترهای صحیح را تعیین می­کنند وجود داشته­‌باشد و مهم­تر از آن اینکه انرژی مربوطه مدیریت و رفتار آن کنترل شود.

برای مدیریت چرخه‌­های خشک­‌کردن و اطمینان از استفادۀ مداوم و کارآمد انرژی بازیافتی کوره‌­ها، از نرم‌­افزارهای پیشرفته‌­ای استفاده می‌­شود. این رویکرد با مفهوم مدرن توسعۀ پایدار و مسئولیت‌­های زیست‌­محیطی سازگار است.

امکان طراحی سیستم‌­های مختلف با توجه به انتظارات مشتریان وجود دارد. برای مثال: برای هر مشتری راه­‌حل خاصی که متناسب با نوع محصول، نوع رس مورد استفاده و فضای موجود در کارخانه است ارائه می­شود. راه‌­حل ­های فشرده و با ابعاد کوچکتر که دارای شرایط تعمیر و نگهداری ساده ­تری هم هستند، به تدریج جایگزین سیستم‌­های بزرگ می‌­شود.

مقالات مرتبط

مقاله های اخیر

عناوین اصلی

بیشتر بخوانید